Svěží velikonoční speciality

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i Vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro Vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.

Velikonoční vegetariánská nádivka

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience:

• 250 g brokolice Bon Via
  • 125 g květáku
  • 125 g chřestu
  • 3 vejce BILLA
  • 100 g polohrubé mouky BILLA
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml 12% smetany Clever
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. To samé udělejte s chřestem, který nezapomeňte zbavit tužších konců. Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

Jemné jidáše s citronovou kůrou

Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

Ingredience:

• 27 g droždí
  • 93 g cukru krupice
  • 590 g hladké mouky BILLA
  • 300 ml vlažné smetany na vaření Clever
  • 7 g soli
  • kůra ze tří citronů BILLA BIO
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 70 g másla BILLA
  • 3 žloutky, pokojové teploty
  • 70 g medu BILLA

Na potření a posypání:

• 1 vejce BILLA
  • 1 lžička drceného máku

Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem, a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.

Produktové tipy BILLA

Vejce L6 na podestýlce

• Z českého chovu
  • Vejce nosnic v halách
    Cena: 26,90 Kč

Strouhaný sýr Emmentaler

• Snadné rozpékání, neslepí se
  • Znovuuzavíratelný obal
    Cena: 32,90 Kč

Med květový český

• Vyrobeno v České republice
    Cena: 94,90 Kč

Brokolice Bon Via

• Vydatný zdroj vitaminu A, B2 a C
  • Přímo od farmářů ze slunných oblastí Evropy
    Cena: 21,90 Kč

Polohrubá mouka

• Mleto ve mlýně se stoletou tradicí
    Cena: 9,90 Kč

Citrony BILLA Bio
         Cena: 44,90 Kč

České máslo

• Obsahuje minimálně 84 % mléčného tuku z českého mléka
    Cena: 49,90 Kč

REWE GROUP Česká republika, BILLA, spol. s r.o.

REWE International AG je lídrem na rakouském trhu v oblasti prodeje potravinového a drogistického zboží a jedním z největších zaměstnavatelů v Rakousku. Ve 3 693 prodejnách v Evropě zaměstnává téměř 80 000 pracovníků.

REWE International AG je součástí německé REWE Group, která působí ve 13 zemích Evropy a patří k nejvýznamnějším evropským maloobchodním skupinám a prodejcům rodinných dovolených.

REWE International AG se sídlem v rakouském Wiener Neudorf provozuje obchodní společnosti BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA a ADEG, a řadu vlastních produktových značek. V segmentu supermarketů má prodejny v 7 zemích střední a východní Evropy.

BILLA ČR je součástí skupiny REWE International AG. Na českém trhu působí od roku 1991. S obratem ve výši přes 34 mld. Kč (2019), s 232 prodejnami a více než 6 000 zaměstnanci je BILLA lídrem na trhu supermarketů. Na průměrné prodejní ploše 900 m2 nabízí široký výběr produktů známých i privátních značek. Velký důraz je kladen na čerstvý sortiment, jako jsou lahůdky, pečivo, ovoce a zelenina, mléčné produkty, maso a chlazené produkty.

Společnost BILLA se soustředí na podporu českých producentů, proto české potraviny tvoří již 78 % jejího celkového sortimentu. České potraviny jsou také součástí privátních značek řetězce BILLA – Vocílka, Česká farma, BILLA Naše bio, BILLA, BILLA Premium, BILLA Easy, BILLA BON VIA, Today, Clever, Vives, ZOO ROYAL nebo Milora.  Úspěch privátních značek BILLA potvrzují i ocenění v soutěži Volba spotřebitelů 2019, ve které se na 1. místě umístilo hned 6 produktových novinek společnosti BILLA. V listopadu 2019 získala společnosti BILLA mimořádné ocenění za dlouhodobý proaktivní přístup k zajištění nabídky lokálních a tuzemských produktů pro zákazníky.

Více informací na: http://www.billa.cz.

Look for "Advertisement" for example, to find a response
Press Enter to search