Má vaše dítě dostatek Omega trojek a vitaminu D, který přispívá k dobré imunitě?
Stravování má zásadní vliv na zdraví a správný vývoj dítěte. Součástí vyvážené životosprávy je dostatečný přísun rybího masa. Rybí maso je zdrojem prospěšných látek jako jsou Omega 3 mastné kyseliny a také vitamin D. Odborné studie pravidelně prokazují, že konzumace ryb v Čechách je nízká a nejčastěji je odmítají právě děti. V současné době se děti vracejí zpátky do školky, ale i do školy, zpátky mezi své kamarády a spolužáky. Zdraví dětí, a především jejich dobrá imunita, jsou nyní důležité zejména kvůli kontaktům s ostatními členy rodiny, zejména se seniory
Omega 3 jsou známé svými příznivými účinky na zdraví, stejně tak i vitamin D. Jejich význam je pro normální vývoj dítěte klíčový jak v dětství, tak i v dospívání. Podle studií nízká konzumace ryb způsobila, že děti mají v těle nedostatek těchto prospěšných látek a vitaminů. Většinou je odrazuje chuť ryb. Bohužel, ne všichni rodiče vědí, jak tyto látky nahradit jinou cestou. V dnešní době dítě může získat všechny živiny chutnější formou a bez složitého přemlouvání u jídelního stolu. A to především díky doplňkům stravy s přírodní příchutí zakrývající rybinu.
Nízká konzumace ryb u dětí
Podle studií je konzumace ryb v Čechách nízká a děti často trpí nedostatkem prospěšných látek v nich obsažených. Ve studii prováděné Společností pro výživu bylo zjištěno, že děti mají nízký příjem nenasycených mastných kyselin a 36 % dětí a batolat se potýká s nedostatkem vitaminu D.[1] Děti velmi často odmítají konzumovat ryby, což potvrzuje i studie MUDr. Petra Tláskala. Podle této studie 82 % dětí jí ryby ojediněle nebo je naprosto odmítá.[2] Příjem nenasycených mastných kyselin přitom může v průběhu dětství snížit riziko výskytu poruch učení nebo také může být zmírněno ADHD neboli porucha pozornosti. V další studii prováděné u dětí od 1 do 5 let se zjišťovalo, jak často v týdnu konzumují ryby. Výsledky jsou více než alarmující, jelikož většina dětí v tomto věku konzumuje ryby méně než 1 týdně nebo vůbec.[3]
Prospěšnost Omega 3
Omega 3 mastné kyseliny patří do esenciálních mastných kyselin, které nemůžeme vytvořit sami, ale musíme je přijímat v podobě potravin. Součástí Omega 3 jsou dvě prospěšné kyseliny: kyselina dokosahexaenová neboli DHA a kyselina eikosapentaenová, zkráceně EPA. Bohatým zdrojem těchto tzv. Omega trojek jsou tučné ryby (makrela, losos, sardinky nebo treska) a olej z nich. Mají kladný vliv na srdce a mohou snížit riziko budoucích srdečně-cévních onemocnění. Avšak kromě toho kyseliny DHA a EPA také přispívají k normální funkci mozku. DHA je základním stavebním prvkem mozku a součástí buněčných membrán, které zajišťují přenos informací mezi neurony. Podle některých studií užívání těchto mastných kyselin může vést ke zlepšení paměti. Také mají pozitivní vliv na mentální dovednosti v době dospívání a stejně tak přispívají k normálnímu vývoji mozku dítěte.
Ryby obsahují také prospěšné déčko
Zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Méně známý je fakt, že prospěšné déčko obsahují také ryby. Kromě užitečných kyselin DHA a EPA některé ryby nebo jejich části obsahují vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému a zajištuje normální stav zubů a kostí. Při jeho nedostatku je tělo náchylnější k respiračním onemocněním a projevuje se svalovou slabostí. V játrech tučných mořských ryb, jako jsou makrely nebo tresky, se nachází až 3 mg vitaminu D. Podle výzkumu CZVP – SZÚ přispívají ryby k 3–8 % expozici vitaminu D v Čechách.[4] Podle odborníků je třeba konzumovat tučné ryby alespoň 2x týdně, tím si lidé zajistí dostatečný přísun jak Omega 3, tak i vitaminu D.
[1] TLÁSKAL, Petr, MUDr. a kolektiv. Nedostatky či přebytky živin v naší výživě. Společnost pro výživu, FN Motol, 2017.
[2] TLÁSKAL, Petr, MUDR etc. VÝŽIVOVÉ ZVYKLOSTI ČESKÝCH ŠKOLNÍCH DĚTÍ, 1. ČÁST: VÝBĚR POTRAVIN A VITAMINY. 2015. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy/
[3] KUDLOVÁ, E. SCHNEIDROVÁ D., Dietary patterns and their changes in early childhood. Central European Journal of PublicHealth 2012 20(2): 126-133
[4] RUPRICH, J. Víte, že ryby patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu D? I když není ryba jako ryba… stejně… v jídelníčku české populace nejsou nejpopulárnější. Centrum zdraví, výživy a potravin Brno. 2017. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/2_Vitamin_D_Ryby.pd
Kontakt:
Milena Skutelniková, milena.skutelnikova@havaspr.com, tel: 601 578 027
Lucie Strnadová, lucie.strnadova@havas.com, tel: 724 639 097