S předstihem připravuje daňové přiznání 57 procent českých firem

Více než polovina organizací podává daňové přiznání z příjmu právnických osob (DPPO) s předstihem – takových je 57 procent. Respondenti to nejvíce přičítají dobrému plánování a dobře nastavenými procesy, na druhém místě uvádějí kvalitní účetní software, který mnoho úkonů automatizuje. Pomáhá také dostatečný počet účetních těsně následovaný spolehlivými klienty, kteří dodávají podklady včas. Prozradil to výzkum, který pro společnost Seyfor, největšího výrobce účetních, ERP a mzdových a personálních systémů v České republice a jednoho z velkých evropských dodavatelů ICT řešení, zpracovala agentura MNforce.

„V posledních letech je jak na straně státní správy, tak straně výrobců účetních systémů viditelný trend vedoucí k maximální možné digitalizaci. Podání daňového přiznání už díky tomu není časově náročné, a pokud klienti používají kvalitní a ověřené účetní systémy, tak pracnost není a nemůže být důvod k odkladu podání přiznání,“ říká Tomáš Loukota, výkonný ředitel pro malé podniky společnosti Seyfor. Ta vyvíjí účetní systém Money S3 určený podnikatelům a menším organizacím či robustní systém Money ERP pro větší organizace.

Méně než polovina – přesně 43 procenta – českých firem nechává daňové přiznání DPPO na poslední chvíli. Nejčastějším důvodem je komplikovanost a časová náročnost přiznání, ale také nedostatek času na straně zpracovatele, příliš mnoho klientů na účetního a nedodržování termínů ze strany klienta. Také tyto informace vyplývají z průzkumu agentury MNforce pro Seyfor. Oslovila více než 250 účetních či majitelů firem, ale i společností zpracovávajících účetnictví pro jiné.

Konec března není nejzazším termínem pro daňové přiznání

Daňové přiznání k DPPO se podle takzvaného daňového řádu podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období, při podání elektronickou formou je ovšem lhůta čtyřměsíční, a pokud musí mít daňový subjekt ze zákona účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo bylo daňové přiznání podáno poradcem, je lhůta šestiměsíční. Pro většinu organizací, jejichž hospodářský rok je shodný s kalendářním rokem tak letos pro podání daňového přiznání za rok 2022 platí tři termíny: pondělí 3. dubna 2023 pro fyzické podání, úterý 2. května 2023 pro elektronické podání a pondělí 3. července 2023 pro podání s poradcem či auditem.

Počet daňových přiznání historicky poprvé klesl

V roce 2022 došlo k historicky prvnímu poklesu počtu daňových přiznání k DPPO za rok 2021 (bylo jich 559 641). Oproti přiznáním za rok 2020 jich ubylo téměř 22 tisíc a jejich počet se tak dostal na úroveň roku 2017 (tehdy jich bylo 558 797). Vyplývá to ze statistik Generálního finančního ředitelství Ministerstva financí ČR.

Průměrná zaplacená daň činila 389 tisíc korun

V průměru zaplatila jedna organizace podle souhrnných údajů Finanční správy z DPPO za rok 2021 částku 389 tisíc. Nižší částku odvádí zhruba 520 tisíc organizací, naopak vyšší daň zaplatí přes 40 tisíc organizací. První polovinu vybrané daně z příjmů právnických osob zaplatilo 559 tisíc subjektů, druhou polovinu pak už jen 701 subjektů. Šestice největších firem zaplatila na dani z příjmu za rok 2021 v průměru tři miliardy korun.

Základ daněPočet daňových přiznáníCelková zaplacená daňPrůměrná daň na subjekt
do 1 tis.351 73585 3280
1-300 tis.110 8021 596 59514